Dissabte, 17 de Març de 2018
Sant Patrici, bisbe
  • Conviden al papa Francesc a visitar Pakistan
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • L'escola concertada es desmarca de la manifestació convocada aquest dissabte 17 de març per Som escola
  • Jesús Martínez, campaner: “La millor manera de protegir les campanes com a patrimoni és obrir-lo al públic”
  • El Monestir de les Avellanes inaugura l’Espai dels Àngels
  • Política i espiritualitat, a partir de la lectura de les cartes de sant Ignasi
  • La Fundació Pere Tarrés beca més de 8.000 infants en situació vulnerable perquè participin en activitats de lleure
  • Campanya Amb tu, una flor fa primavera del Gremi de Floristes a favor de Sant Joan de Déu
  • Onze líders mundials alerten sobre la crisi de l'aigua: cada gota compta
  • La Santa Seu condemna un bisbe acusat d'abusos sexuals

Els refugiats truquen a les portes i al cor d'Europa

Segons ACNUR, l'organisme de Nacions Unides per als refugiats, hi ha uns 22 milions de refugiats i 43 milions de desplaçats. Cada dia cal sumar més de 42.000 refugiats. En la categoria de refugiats entren tots aquells que creuen la frontera del seu país i demanen asil a un altre país. Els desplaçats són els que es traslladen dins de les pròpies fronteres fugint dels conflictes, habitualment, bèl·lics.

Joaquim Alsina per a Flama.info, 6 març 18

Si un emigrant per causes econòmiques, com a ésser humà que és, mereix ser acollit, un emigrant per causes polítiques, un refugiat, té el dret, dret internacional i dret humà, a ser acceptat a l'estat al qual s'ha dirigit. Perquè és una persona que ha vist perillar la seva vida i les vides dels seus parents i amics. Si és rebutjat, quina solució li queda?. Segons la Convenció de Ginebra de les Nacions Unides adoptada el 1951, tota persona que per causes polítiques, religioses, bèl·liques sol·liciti asil a un estat ha de ser acollida.

Estem assistint al terrible drama de l'Orient Mitjà. Molts cristians i musulmans estan sent massacrats per l'integrisme islàmic i per governs dictatorials. Les persones i les seves cultures mil·lenàries en procés de desaparició. Les televisions ens mostren sirians, afganesos, iraquians, ... que han hagut de fugir, pagant sovint suculentes quantitats a màfies que es dediquen al tràfic d'éssers humans. En el cas de Síria són fonamentalment persones de classe mitjana, moltes amb títols universitaris, les que han d'abandonar el seu país. Uns 10 milions de sirians han abandonat la seva llar i, d'aquests, 5 milions han fugit a altres estats. La seva ruta habitual és Líban, Turquia, pastera, illa grega, continent europeu. I malgrat el Calvari que han patit i segueixen patint diran: Gràcies a Déu nosaltres hem salvat la vida.

Foto: Malula, Síria, població que manté l'arameu que parlava Jesús.

I, com reacciona Europa?. En molts casos d'una manera lamentable. D'entrada no podem obviar que els estats sobre els quals recau, proporcionalment, la major quantitat de refugiats són estats poc poblats, com el Líban, 25% de la seva població són refugiats, o Jordània. També, però amb molta més població, Turquia i l'Iran han assumit importants contingents de refugiats. Més de 1.600.000 en el primer cas i gairebé un milió en el segon. Es considera que el 86% dels refugiats es troben en països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament. No hi ha dubte que a Europa l'estat que assumeix una major quota de refugiats és Alemanya. S'estima que aquest any seran més de 800.000 els acollits. Suècia també està disposada a seguir obrint les seves portes. Altres estats com Gran Bretanya i Espanya juguen un paper menor. Quan escric aquestes línies, arriba la notícia que la Gran Bretanya i Espanya acceptaran les quotes que imposi la UE. 15.000 aniran a Espanya en lloc dels 1.500 a què s'havia compromès. Resulta una enorme contradicció que el govern espanyol presumeixi d'haver superat la crisi i en canvi afirmi no tenir mitjans per acollir més refugiats. També sorprèn, per la manca d'escrúpols, l'actitud d'Hongria, Eslovàquia o Txèquia. La canceller Merkel, sovint tan maltracta per alguns mitjans, cal reconèixer que ha jugat un important paper en el tema. I el ministre francès d'Afers Estrangers, L. Fabius, ha criticat que es parli dels refugiats com si fossin mercaderia.

En els últims temps, les imatges se succeeixen. Hem vist milers de persones intentant accedir als trens que des de Budapest els han de traslladar a Berlín. O cadàvers de nens que han arribat a les platges de la Mediterrània oriental després d'haver naufragat. O dormint a les cunetes de carreteres i camins a Europa central. En el cas del nen, Elyan, ofegat a les platges de Turquia podem afirmar que una imatge val per mil imatges.

Europa ha de fer un exercici de memòria històrica. Recordar els milions de desplaçats i refugiats per les seves dues guerres mundials. I Europa i el món han de recordar que, en bona part, el que ara està passant és conseqüència de guerres declarades en el seu dia per les grans potències: Estats Units i la Gran Bretanya quan van decidir la invasió de l'Iraq i l'Afganistan.

Per la meva cara, i segur que per la dels lectors, ha lliscat més d'una llàgrima. Especialment quan vam veure nens morts i vam posar nom a les víctimes. I així milers de persones amb un rostre, nom i cognoms. Ara cal passar de la compassió a l'acció. Una part d'Europa ho està fent. Exemplar l'actitud de molts alemanys i austríacs en rebre als refugiats. Per deure humanitari i per haver contribuït a radicalitzar extremismes al Pròxim Orient, és urgent una resposta al drama humà que s'està produint a les nostres portes en aquest món globalitzat. Com va dir i repeteix el papa Francesc, NO A LA GLOBALITZACIÓ DE LA INDIFERÈNCIA, SÍ A LA GLOBALITZACIÓ DE LA SOLIDARITAT.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

Agenda

Divendres, 16

Concert: El teclat alemany. Obres de Bach, Mozart i Brahms. Eudald Buch, piano. Església de Santa Cecília de Montserrat. Activitat gratuïta (cal inscripció, tel. 93 877 77 45), 16.00 h.

Dissabte, 17

DIA DE RECÉS EN TEMPS DE QUARESMA. Església de Sant Pere de Castellet. Pantà de Foix. De 10.30 h a 13.30 h. L'assistència al Recés és lliure, no cal avisar abans, tan sols ser puntuals per començar a les 10'30 h. En aquesta ocasió, si voleu podeu portar-vos el dinar i després posarem en comú el recés fins les 17.00 h. Per a més informació: Mn. Valentí 93 898 00 51.

Dimecres, 21

SEGON CICLE DE DIÀLEGS “TEOLOGIA I PENSAMENT LAIC”. Sessió sobre “El paper del treball en el sentit de la vida, en la perspectiva de les noves revolucions tecnològiques”. Organitzen: Fundació Joan Maragall i Obra Social “la Caixa”. Dies: 14 i 21 de març i 4 i 11 d’abril. Ponents: Albert Cortina i Ferran Sáez. Moderadora: Núria Terribas. Lloc: Palau Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.