La presentació de l’obra va anar càrrec de la vicepresidenta de l’Associació Bíblica de Catalunya i biblista, Esperança Amill, que també ha participat en els textos del llibre, i presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol. La publicació ha estat coeditada pel Museu Bíblic Tarraconense i el Departament de Mitjans de l’Arquebisbat de Tarragona. Segons Esperança Amill l’impuls del col·leccionable en fascicles “va ser una idea del Museu Bíblic que tenia les figures dels personatges bíblics de terrissa, i amb la iniciativa del director del Museu Bíblic, juntament amb la col·laboració del Departament de Mitjans vam demanar a un seguit de biblistes de fer un text pedagògic de cadascun dels personatges.” L’objectiu bàsic del col·leccionable a la revista “és poder apropar la història de la Salvació per donar a conèixer a la gent la presència de Déu a la Humanitat, i continuar amb el diàleg Fe i Cultura”, va remarcar Amill per Flama.info.

En la presentació va intervenir Santi Grimau, director del Departament de Mitjans de l’Arquebisbat de Tarragona que va recordar com els fascicles del col·leccionable van aparèixer en el número d’agost del 2016 de la revista “Església de Tarragona” i que es va acabar de publicar el 2017, quan la revista, que va néixer el 1987, va arribar al número històric de 300. Es va publicar els diferents fascicles durant un any i mig i el departament de mitjans va ajudar en la impressió i les fotografies i el Museu Bíblic va buscar els biblistes pels textos. Santi Grimau va recordar que una de les funcions de l’àrea de Mitjans de l’Arquebisbat és “difondre el missatge episcopal de comunió eclesial i evangèlic i per tant, el col·leccionable representa un material útil en el treball de parròquies, mestres i catequistes perquè puguin donar a conèixer la Paraula de Déu amb mitjans atractius.”

En la presentació la biblista Esperança Amill va fer un repàs sintètic dels 40 personatges bíblics més representatius. La vice-presidenta de l’Associació Bíblica va repassar la incidència de cadascun d’ells en la Història de la humanitat i la salvació. En la intervenció va esmentar alguns personatges de l’Antic Testament com Adam i Eva expulsats per la seva desafecció amb Déu; Abraham pare de la Fe que va confiar amb Déu; Moisès i la història de l’Èxode que representa “el nucli de la Fe d’Israel”. Respecte el Nou Testament va fer referència a “una nova relació i dinàmica amb Déu a través de l’anunci de l’Evangeli.” En aquí va posar d’exemple a Sant Pau “escollit apòstol va oferir el testimoni de Déu als pobles pagans i a Israel, transmetent el missatge que tots som un sol poble en Crist, cridat a seguir-lo per unir-se amb el Mestre” i dels evangelistes “que testimonien Crist a la humanitat”, va subratllar. Respecte això va afegir que contemplar els textos de la història de la salvació a través dels 40 personatges manifesten un doble sentit per una banda, “la relació amorosa de Déu amb tots els pobles” i per altra banda, “representa compartir amb tots vosaltres la riquesa espiritual de les sagrades escriptures”, va finalitzar Amill.
Després de la presentació del llibre la secretaria i conservadora del Museu Bíblic, Míriam Ramon Mas, va presentar a través d’unes diapositives les principals activitats i els tallers que ofereix el centre per difondre la cultura bíblica i la història judeocristiana al llarg dels temps. La majoria d’activitats van adreçades a escoles tant públics com privats. Míriam Ramon va fer un recorregut per les diverses sales del museu que té com objectiu transmetre “una noció global de la Història Sagrada”. Respecte les activitats que fan amb els escolars, el museu compta amb una sala que conté diorames de tots els personatges bíblics: Noé, Abraham, Josep i Maria, etc; i a través d’un taller d’iconografia on els nens i nenes dibuixen cada un dels personatges que els permet introduir-se en la història de cadascun. Entre els tallers pedagògics que s’ofereix va destacar el taller de “momificació”, on s’explica com eren les mòmies a l’època de l’antic Egipte, mitjançant els mites i creences de la momificació; el taller de la vida dels primers cristians; el taller de Nadal i el taller de Setmana Santa i Pasqua que “a través dels relleus que es troben a la façana de la Catedral de Tarragona descobreixen als escolars les escenes com el naixement, anunciació o epifania, i a través d’una reproducció de passos en miniatura o el Sant Sudari els apropem a la Setmana Santa i al misteri Pasqual,” va recordar.
L’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol va tancar la presentació del llibre-col·leccionable fent un agraïment especial als promotors de la publicació per la seva difusió en el coneixement de la història sagrada, posant en relleu que “qui no coneix les escriptures no coneix a Crist”. Finalment els va animar a realitzar noves iniciatives.

Qui formen el conjunt de biblistes?
El conjunt de biblistes que han contribuït en el llibre són el president de l’Associació Bíblica, Mn. Joan Magí Ferré, la biblista Concepció Huerta Vallès, presents a l’acte. La resta de biblistes són: Xavier Alegre Santamaria, M. Esperança Amill Rocamora, Mn. Joan Aragonès Llebaria, Josep Lluís Arín Roig, Jaume Balateu González, Agustí Borrell Viader, Quique Fernández Manzano, Joan Ferrer Costa, Jaume Fontbona Missé, Joaquim Malé Ribera, Joan Ramon Marín Torné, Begonya Palau Rigol, Antoni Pérez de Mendiguren Cros, Jenny Read Heimerdinger, Josep Rius Camps, Damià Roure Muntada, Josep Oriol Tunyí Vancells i Javier Velasco Arias. |