Dissabte, 24 de Febrer de 2018
Sant Montà i els seus companys, màrtirs
  • El Papa conclou els seus exercicis espirituals i agraeix al predicador per les seves reflexions
  • El papa Francesc mantindrà un col·loqui amb dos joves de Gàmbia durant la visita a una Parròquia romana
  • Jornada Mundial de la Joventut: El Papa desitja que els joves caminin de la mà de Maria
  • La basílica de la Sagrada Família estrena el repertori de Quaresma i Pasqua del carilló
  • Amnistia Internacional alerta de "les polítiques d'odi" implantades arreu del món
  • Càritas: La fam causa estralls a Veneçuela
  • Més de 400 civils morts en cinc dies al feu rebel de Guta
  • Cada dues setmanes mor una llengua al món
  • La població immigrada torna a créixer després de quatre anys
  • Catalonia Sacra promou una quarantena d'actes per divulgar el patrimoni cultural de l'Església

9 punts d'unió entre catòlics i musulmans

Després de celebrar-se, en el marc acadèmic de Berkeley, Califòrnia (Estats Units), la sisena edició del Fòrum Catòlic Musulmà, el 8 de novembre passat, la delegació musulmana i la catòlica han emès una declaració conjunta que denota "convergències significatives entre les seves respectives tradicions". S'ha constatat que aquest fòrum ofereix una declaració esperançadora.

Aleteia, 14 novembre 17

Aquest Fòrum, establert el 2008 pel Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, va enfrontar el següent tema: "Desenvolupament humà integral: creixent en dignitat. Perspectives catòliques i musulmanes". I com a subtemes: Què significa ser humà?, Desenvolupament humà integral i Obstacles i oportunitats del desenvolupament humà integral.

Dotze experts del costat catòlic i dotze del costat musulmà, més sis observadors, han coincidit a assenyalar que les convergències són un pas endavant en el diàleg entre les dues religions i constitueixen un motiu d'esperança no només per als cristians i els musulmans, sinó per a tots, perquè afavoreixen una col·laboració significativa de cara a la promoció del desenvolupament humà integral.

Dignitat, igualtat, protecció

Els nou punts de la Declaració Conjunta parteixen del fet que tant cristianisme com islam afirmen que Déu va crear la humanitat i la va col·locar al cim de la creació, perquè fes servir a aquesta "amb gratitud i saviesa", respectant les lleis de la natura, doncs els éssers humans només són "administradors de la Terra i dels seus recursos". Recursos que han estat donats per Déu a totes les generacions.

El segon punt subratlla que "Déu ha concedit a cada ésser humà una dignitat inalienable de la qual es deriven els drets humans fonamentals, així com l'obligació dels governs de protegir-los", mentre que, en tercer lloc, la declaració afirma "la igual dignitat i valor de totes les persones independentment de la seva raça, sexe, religió o condició social".

En aquest punt tercer, catòlics i musulmans reunits a Berkeley van condemnar "categòricament" tot intent d'estereotipar a qualsevol poble "o d'atribuir-li una culpabilitat col·lectiva per les accions comeses per individus pertanyents a ell".

Així mateix, en el quart punt, han assenyalat que la llibertat de consciència i de religió són els puntals dels drets humans i, per tant, "el nostre deure col·lectiu exigeix que respectem, preservem i promoguem aquests drets".

El cinquè punt reconeix que "Déu, el nostre Creador, desitja el creixement integral de cada ésser humà" i que aquest creixement fa florir al complet els dons de Déu que són "cos, ànima, intel·lecte i esperit".

El sisè punt és un punt crucial, ja que totes dues delegacions van reconèixer que cristianisme i islam "tenen recursos morals, intel·lectuals i espirituals que poden contribuir al desenvolupament humà integral dels individus i les comunitats". Per això mateix, les persones de bona voluntat, compromeses amb el bé comú, "són els aliats naturals dels creients desitjosos del desenvolupament integral de les persones, les comunitats, i tota la humanitat i de la conservació del medi ambient que ens sosté" .

El setè dels nou punts recorda que, com a creients, catòlics i musulmans "estem cridats a fer tot el possible per fer front a tot el que obstaculitza el desenvolupament integral de la humanitat, incloses les interpretacions errònies o malentesos dels nostres respectius textos sagrats i tradicions"; mentre que el vuitè punt insisteix que la inseguretat, els conflictes, i la proliferació d'armaments, "constitueixen greus obstacles per a la realització de la voluntat de Déu sobre la humanitat, el seu benestar i el creixement en la pau i la seguretat".

Per això, les dues delegacions van considerar que és d'obligació moral de catòlics i musulmans denunciar les guerres i el comerç d'armes que consumeixen recursos preciosos per al desenvolupament personal i col·lectiu.

Finalment, els catòlics i els musulmans reunits a Berkeley van coincidir a assenyalar, en el novè punt de la declaració conjunt, que, junts, com a creients, "afirmem que les persones necessitades de desenvolupament han de capacitar-se per complir el seu destí, permetent ocupar el lloc que li correspon com a membres de ple dret de la família humana d'acord amb la voluntat de Déu".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

Agenda

Dissabte, 24

RECÉS DE QUARESMA AMB EL TEMA “ABRAÇA EL TEU PASSAT PER VIURE EL PRESENT”. A càrrec de: Gna. Conxa Adell. Lloc: Monestir de Sant Pere de les Puel·les, c. Anglí, 55, Barcelona. Hora: 10 h

Diumenge, 25

TROBADA ANUAL DE LA RENOVACIÓ CARISMÀTICA DE CATALUNYA AMB EL LEMA “LA MULTITUD DELS CREIENTS TENIEN UN SOL COR I UN MATEIX ESPERIT (Ac 4,32a)”. Organitza: Renovació carismàtica catòlica en l’Esperit de Catalunya. A càrrec de: Mons. Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell. Lloc: La Balmesiana, c. Duran i Bas, 9, Barcelona. Hora: 9.30 h

Dilluns, 26

CONFERÈNCIA QUARESMAL AMB EL TEMA “COM L’EXERCICI DE LA CARITAT ENS CONVERTEIX”. A càrrec de: testimonis de voluntariat de “Cafè i Caliu”, Càritas parroquial, de la presó, “Llar Natalis” i donant menjar a persones sense sostre. Lloc: Església parroquial de Sant Francesc d’Assís de Tarragona. Hora: 20.00 h.Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.