Dissabte, 17 de Març de 2018
Sant Patrici, bisbe
  • Conviden al papa Francesc a visitar Pakistan
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • L'escola concertada es desmarca de la manifestació convocada aquest dissabte 17 de març per Som escola
  • Jesús Martínez, campaner: “La millor manera de protegir les campanes com a patrimoni és obrir-lo al públic”
  • El Monestir de les Avellanes inaugura l’Espai dels Àngels
  • Política i espiritualitat, a partir de la lectura de les cartes de sant Ignasi
  • La Fundació Pere Tarrés beca més de 8.000 infants en situació vulnerable perquè participin en activitats de lleure
  • Campanya Amb tu, una flor fa primavera del Gremi de Floristes a favor de Sant Joan de Déu
  • Onze líders mundials alerten sobre la crisi de l'aigua: cada gota compta
  • La Santa Seu condemna un bisbe acusat d'abusos sexuals

Joan M. Pujals: "Mn. Muntanyola és el poeta de l’esperança, l’esperança en la recuperació de l’Església i en la reconstrucció del país"

"El meu somni d’infant, menut i ros, a l’espluguina placeta d’En Canós". Amb aquest vers descrivia Mn. Ramon Muntanyola l’indret de la seva localitat, l’Espluga de Francolí, on aquest dijous 27 de juliol ha estat l’escenari de presentació del llibre Dia vindrà. Antologia poètica de mossèn Ramon Muntanyola (Publicacions Abadia de Montserrat). La seva edició ha anat a cura de l’exconseller Joan Maria Pujals i s’emmarca en els actes del centenari. La presentació ha anat a càrrec del P. abat de Poblet, Dom Octavi Vilà, que ha estat acompanyat de l’autor del llibre, Joan M. Pujals. A més, també han intervingut el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira. 

Meritxell Rosselló per a Flama.info, 28 juliol 17

Aquest últim ha estat el responsable d’oferir unes paraules de benvinguda als assistents, en què també ha mostrat el seu agraïment a les institucions com la Diputació de Tarragona, l’Arquebisbat de Tarragona i els ajuntaments implicats en la celebració del centenari. Per la seva banda, Josep Poblet va recordar que "l’activisme cultural i social de Mn. Muntanyola és l’edifici de la seva vida que permet créixer amb els seus valors i ideals". També entre els assistents hi havia una regidora de l’Ajuntament de Salou, Maria José Rodríguez, una de les localitats on Mn. Muntanyola va desenvolupar els últims anys de la seva missió pastoral. L’acte de presentació estava immers en la celebració de la Festa Major de l’Espluga de Francolí, per això la presentació ha estat precedida per una cercavila amb els gegants prehistòrics de l’Espluga de Francolí, en Gorg i l’Splug.

Joan M. Pujals és el curador de l’obra que va incidir en el significat de la coberta i en les referències literàries del seus poemes, que "poden passar desapercebuts per a molts lectors de Mn. Muntanyola". "A la coberta del llibre hi apareix un tapís de Josep Grau Garriga, molt amic de Mn. Muntanyola i que no van poder escriure un llibre plegats, a causa de la mort de Muntanyola, i per tant té un sentit d’un tribut a una amistat; aquest tapís evoca la figura de Jaume I, una de les figures que admirava Mn. Muntanyola", ha recordat Pujals. El llibre està dividit en tres blocs: el primer bloc és de caràcter geogràfic, reuneix els seus poemes paisatgístics; el segon reuneix la poesia religiosa, que és d’arrel verdagueriana, però que va més enllà, perquè l’actualitza al segle XX; el tercer i últim representa la poesia del compromís cívic, patriòtic i personal, amb un missatge actual en abordar els temes de sempre, on les noves generacions "trobaran resposta a moltes de les seves inquietuds", va emfatitzar Pujals.

Mn. Ramon Muntanyola: figura del catalanisme cristià

L’abat de Poblet, Dom Octavi Vilà, va presentar el llibre i el va definir com "una obra imprescindible pel coneixement de la persona i l’obra de mossèn Ramon Muntanyola; per la seva fantàstica introducció, l’acurada bibliografia i sobretot la selecció dels seus textos; un treball magnífic d’en Joan Maria Pujals". En la presentació va realitzar moltes al·lusions a la celebració del centenari i en la "vigència actual" de l’obra de Mn. Muntanyola. "Celebrem el centenari de mossèn Ramon Muntanyola perquè la seva obra és actual i ha mantingut íntegre el seu valor de mestratge", va emfasitzar. Després, en fer referència a l’obra Pujals va indicar: "Aquest espluguí exemplar, com escriu Joan Maria Pujals en la introducció, sintetitza un dels grans corrents intel·lectuals i polítics que travessen la Catalunya del segle XX: el catalanisme cristià.” Després de la breu introducció va remarcar que la vida de Mn. Muntanyola està marcada per les relacions personals d’amics i figures transcendents del segle XX, de les quals en remarcà quatre. El primer és el P. Bernat Morgades, que va ser "la primera vocació a Poblet després del retorn de la vida monàstica el novembre de 1940 i que va tenir vinculació amb Mn. Muntanyola durant l’etapa de seminarista", va recordar. La segona figura va ser el cardenal Vidal i Barraquer, "un personatge central en el seva vida, de la qual en va esdevenir el biògraf i en la qual mossèn Muntanyola s’emmiralla des de bon començament", va apuntar l’abat. El tercer personatge que va senyalar és l’arquebisbe Josep Pont i Gol. Segons l’abat, la seva amistat era tan intensa que "el Dr. Pont i Gol definia Mn. Muntanyola com un home vitalment creient; un home fidel a l’Evangeli; un cristià sincer, un poeta apassionat, un prevere que predicava amb contingut social i fill del seu poble, que vivia el sacerdoci de manera constant fins al darrer alè". L’últim personatge del recorregut vital de Muntanyola és l’autor d’aquesta antologia, Joan Maria Pujals, que presenta la vida i obra. "Aquesta antologia ens l’apropa, ens el fa més nostre i ens el mostra en tota la seva profunditat espiritual", va afirmar. Finalment elogiant el treball de l’autor va emfasitzar que "no podia ser estudiat i compendiat sinó per algú com en Joan Maria Pujals, que estima i sent aquestes comarques nostres on mossèn Muntanyola deixà petjada".

Joan Maria Pujals: "Mn. Muntanyola, poeta de l’esperança"

En declaracions a Flama.info, el curador del llibre, Joan Maria Pujals, va afirmar que recuperar la memòria de Mn. Muntanyola significa "recordar un autor remarcable del corrent intel·lectual que ha marcat el segle XX a Catalunya d’una manera positiva, que és el catalanisme cristià, va ser preconciliar abans del Concili Vaticà II, catalanista abans que el país recuperés la condició de subjecte polític i que a més el va saber descriure amb gran bellesa i passió". Finalment, en ser preguntat sobre l’aportació de Mn. Ramon Muntanyola en el moment històric actual, Pujals el definí com "un poeta de l’esperança, Muntanyola és el poeta de l’esperança, l’esperança en la recuperació de l’Església i en la reconstrucció del país, i per tant en l’esperança que Catalunya tingui la plenitud".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

Agenda

Divendres, 16

Concert: El teclat alemany. Obres de Bach, Mozart i Brahms. Eudald Buch, piano. Església de Santa Cecília de Montserrat. Activitat gratuïta (cal inscripció, tel. 93 877 77 45), 16.00 h.

Dissabte, 17

DIA DE RECÉS EN TEMPS DE QUARESMA. Església de Sant Pere de Castellet. Pantà de Foix. De 10.30 h a 13.30 h. L'assistència al Recés és lliure, no cal avisar abans, tan sols ser puntuals per començar a les 10'30 h. En aquesta ocasió, si voleu podeu portar-vos el dinar i després posarem en comú el recés fins les 17.00 h. Per a més informació: Mn. Valentí 93 898 00 51.

Dimecres, 21

SEGON CICLE DE DIÀLEGS “TEOLOGIA I PENSAMENT LAIC”. Sessió sobre “El paper del treball en el sentit de la vida, en la perspectiva de les noves revolucions tecnològiques”. Organitzen: Fundació Joan Maragall i Obra Social “la Caixa”. Dies: 14 i 21 de març i 4 i 11 d’abril. Ponents: Albert Cortina i Ferran Sáez. Moderadora: Núria Terribas. Lloc: Palau Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.