Dijous, 18 de Gener de 2018
Santa Prisca
  • El papa Francesc arriba a Temuco en el seu tercer dia de visita a Xile
  • El Papa a Xile encoratja a ser artesans d'unitat i derrotar tota violència
  • El papa Francesc es reuneix per sorpresa amb víctimes d'abusos sexuals a Xile
  • El papa Francesc es troba a Xile amb el bisbe més ancià del món
  • S’obre la causa de la fundadora de les Franciscanes dels Sagrats Cors
  • Reflexió humanística del maig del 68 i les seves conseqüències internacionals
  • Mor Ramon Vila-Abadal, mà dreta de l'abat Escarré de Montserrat
  • L’economia ha de recuperar valors cristians
  • Joves, fe i vocació, a les Jornades Castelldaura
  • Visites a joves en favor del diàleg i la reconciliació a Terra Santa

Joan M. Pujals: "Mn. Muntanyola és el poeta de l’esperança, l’esperança en la recuperació de l’Església i en la reconstrucció del país"

"El meu somni d’infant, menut i ros, a l’espluguina placeta d’En Canós". Amb aquest vers descrivia Mn. Ramon Muntanyola l’indret de la seva localitat, l’Espluga de Francolí, on aquest dijous 27 de juliol ha estat l’escenari de presentació del llibre Dia vindrà. Antologia poètica de mossèn Ramon Muntanyola (Publicacions Abadia de Montserrat). La seva edició ha anat a cura de l’exconseller Joan Maria Pujals i s’emmarca en els actes del centenari. La presentació ha anat a càrrec del P. abat de Poblet, Dom Octavi Vilà, que ha estat acompanyat de l’autor del llibre, Joan M. Pujals. A més, també han intervingut el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira. 

Meritxell Rosselló per a Flama.info, 28 juliol 17

Aquest últim ha estat el responsable d’oferir unes paraules de benvinguda als assistents, en què també ha mostrat el seu agraïment a les institucions com la Diputació de Tarragona, l’Arquebisbat de Tarragona i els ajuntaments implicats en la celebració del centenari. Per la seva banda, Josep Poblet va recordar que "l’activisme cultural i social de Mn. Muntanyola és l’edifici de la seva vida que permet créixer amb els seus valors i ideals". També entre els assistents hi havia una regidora de l’Ajuntament de Salou, Maria José Rodríguez, una de les localitats on Mn. Muntanyola va desenvolupar els últims anys de la seva missió pastoral. L’acte de presentació estava immers en la celebració de la Festa Major de l’Espluga de Francolí, per això la presentació ha estat precedida per una cercavila amb els gegants prehistòrics de l’Espluga de Francolí, en Gorg i l’Splug.

Joan M. Pujals és el curador de l’obra que va incidir en el significat de la coberta i en les referències literàries del seus poemes, que "poden passar desapercebuts per a molts lectors de Mn. Muntanyola". "A la coberta del llibre hi apareix un tapís de Josep Grau Garriga, molt amic de Mn. Muntanyola i que no van poder escriure un llibre plegats, a causa de la mort de Muntanyola, i per tant té un sentit d’un tribut a una amistat; aquest tapís evoca la figura de Jaume I, una de les figures que admirava Mn. Muntanyola", ha recordat Pujals. El llibre està dividit en tres blocs: el primer bloc és de caràcter geogràfic, reuneix els seus poemes paisatgístics; el segon reuneix la poesia religiosa, que és d’arrel verdagueriana, però que va més enllà, perquè l’actualitza al segle XX; el tercer i últim representa la poesia del compromís cívic, patriòtic i personal, amb un missatge actual en abordar els temes de sempre, on les noves generacions "trobaran resposta a moltes de les seves inquietuds", va emfatitzar Pujals.

Mn. Ramon Muntanyola: figura del catalanisme cristià

L’abat de Poblet, Dom Octavi Vilà, va presentar el llibre i el va definir com "una obra imprescindible pel coneixement de la persona i l’obra de mossèn Ramon Muntanyola; per la seva fantàstica introducció, l’acurada bibliografia i sobretot la selecció dels seus textos; un treball magnífic d’en Joan Maria Pujals". En la presentació va realitzar moltes al·lusions a la celebració del centenari i en la "vigència actual" de l’obra de Mn. Muntanyola. "Celebrem el centenari de mossèn Ramon Muntanyola perquè la seva obra és actual i ha mantingut íntegre el seu valor de mestratge", va emfasitzar. Després, en fer referència a l’obra Pujals va indicar: "Aquest espluguí exemplar, com escriu Joan Maria Pujals en la introducció, sintetitza un dels grans corrents intel·lectuals i polítics que travessen la Catalunya del segle XX: el catalanisme cristià.” Després de la breu introducció va remarcar que la vida de Mn. Muntanyola està marcada per les relacions personals d’amics i figures transcendents del segle XX, de les quals en remarcà quatre. El primer és el P. Bernat Morgades, que va ser "la primera vocació a Poblet després del retorn de la vida monàstica el novembre de 1940 i que va tenir vinculació amb Mn. Muntanyola durant l’etapa de seminarista", va recordar. La segona figura va ser el cardenal Vidal i Barraquer, "un personatge central en el seva vida, de la qual en va esdevenir el biògraf i en la qual mossèn Muntanyola s’emmiralla des de bon començament", va apuntar l’abat. El tercer personatge que va senyalar és l’arquebisbe Josep Pont i Gol. Segons l’abat, la seva amistat era tan intensa que "el Dr. Pont i Gol definia Mn. Muntanyola com un home vitalment creient; un home fidel a l’Evangeli; un cristià sincer, un poeta apassionat, un prevere que predicava amb contingut social i fill del seu poble, que vivia el sacerdoci de manera constant fins al darrer alè". L’últim personatge del recorregut vital de Muntanyola és l’autor d’aquesta antologia, Joan Maria Pujals, que presenta la vida i obra. "Aquesta antologia ens l’apropa, ens el fa més nostre i ens el mostra en tota la seva profunditat espiritual", va afirmar. Finalment elogiant el treball de l’autor va emfasitzar que "no podia ser estudiat i compendiat sinó per algú com en Joan Maria Pujals, que estima i sent aquestes comarques nostres on mossèn Muntanyola deixà petjada".

Joan Maria Pujals: "Mn. Muntanyola, poeta de l’esperança"

En declaracions a Flama.info, el curador del llibre, Joan Maria Pujals, va afirmar que recuperar la memòria de Mn. Muntanyola significa "recordar un autor remarcable del corrent intel·lectual que ha marcat el segle XX a Catalunya d’una manera positiva, que és el catalanisme cristià, va ser preconciliar abans del Concili Vaticà II, catalanista abans que el país recuperés la condició de subjecte polític i que a més el va saber descriure amb gran bellesa i passió". Finalment, en ser preguntat sobre l’aportació de Mn. Ramon Muntanyola en el moment històric actual, Pujals el definí com "un poeta de l’esperança, Muntanyola és el poeta de l’esperança, l’esperança en la recuperació de l’Església i en la reconstrucció del país, i per tant en l’esperança que Catalunya tingui la plenitud".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

Agenda

Dijous, 18

CONFERÈNCIA SOBRE “ÓSCAR ROMERO I LA TEOLOGIA DELS POBRES”. Organitza: Fundació Joan Maragall. A càrrec del: cardenal Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de Sant Salvador (El Salvador). Lloc: Auditori de la Fundació Joan Maragall, c. València, 244, 1r, Barcelona. Hora: de 19 a 21 h

Dissabte, 20

150è ANIVERSARI DE LES MISSIONERES CLARETIANES A REUS. CONFERÈNCIA SOBRE “LES MISSIONERES CLARETIANES A REUS 1867-2017: UN RECORREGUT HISTÒRIC”. A càrrec de: Carmen Bernal. Lloc: Arxiu Municipal de Reus, c. Sant Antoni Maria Claret, 3, Reus. Hora: 10.30 h

Dilluns, 22

"LA DOCTRINA SOCIAL DE L'ESGLÉSIA I LA SOLUCIÓ DELS PROBLEMES SOCIALS". Parlarà: Concepció Huerta, Llicenciada en Teologia. Membre del SEDASE (Seminari de Doctrina i Acció social de l’Església) de la facultat de Teologia de Catalunya. Lloc i hora: Sala parroquial Mn. Joan Vinyeta de Vilafranca del Penedès, de 9 a 2/4 d’11 de la nit. Entrada lliure.Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.