Dijous, 18 de Gener de 2018
Santa Prisca
  • El papa Francesc arriba a Temuco en el seu tercer dia de visita a Xile
  • El Papa a Xile encoratja a ser artesans d'unitat i derrotar tota violència
  • El papa Francesc es reuneix per sorpresa amb víctimes d'abusos sexuals a Xile
  • El papa Francesc es troba a Xile amb el bisbe més ancià del món
  • S’obre la causa de la fundadora de les Franciscanes dels Sagrats Cors
  • Reflexió humanística del maig del 68 i les seves conseqüències internacionals
  • Mor Ramon Vila-Abadal, mà dreta de l'abat Escarré de Montserrat
  • L’economia ha de recuperar valors cristians
  • Joves, fe i vocació, a les Jornades Castelldaura
  • Visites a joves en favor del diàleg i la reconciliació a Terra Santa

"Justícia social", la demanda de les Llars del Seminari de Lleida per acollir persones refugiades

Des de l'Agència Cristiana de Notícies Flama hem entrevistat la directora de les Llars del Seminari de Lleida, Montse Clavería (Barcelona, 1953), per saber una mica més sobre un projecte que ha aconseguit allotjar 21 famílies en risc de marginació social a l'edifici del Seminari de Lleida en desús. 

Redacció 2, 28 juliol 17

-Com va néixer el projecte de les Llars del Seminari? 

Després d’assistir a una assemblea de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca), al desembre del 2012, el bisbe Joan Piris de Lleida va decidir posar una part de l’edifici del Seminari de Lleida en desús al servei de les famílies afectades.

-En què consisteix exactament el projecte?

La  proposta del bisbe Joan consisteix a convertir una part de l’edifici del Seminari en habitatges socials. L’objectiu principal és oferir un espai (19 pisos socials en règim de cessió d’ús temporal, d’un màxim de tres anys) i espais comunitaris, amb acompanyament personalitzat i un marc de convivència perquè famílies desnonades i/o en risc d’exclusió social es puguin refer i inserir-se normalment a la societat.

-Una vegada allotjades, quin acompanyament feu a les persones que viuen al seminari? 

Es fa un acompanyament individualitzat i personalitzat de cada persona i família. És la feina específica de la treballadora social intentar treballar conjuntament i des de les vessants que necessita cadascú per complir el major objectiu, i alhora, des de la convivència i activitats conjuntes, poder adquirir eines d’habilitats socials, emocionals, culturals, professionals...

-Quanta gent heu ajudat a tenir un sostre als habitatges socials del Seminari? 

En dos anys i dos mesos, a les Llars hi han estat 21 famílies. Quatre han sortit autopromocionant-se i sense complir els tres anys de possible estada a les Llars. En l’actualitat hi viuen 17 famílies, un total de 54 persones, 30 adults i 24 menors.

-Quin és el perfil de la gent que ajudeu al Seminari? Encara arriba gent que pateix les conseqüències de la crisi?

Gent de diferents professions, edats, sensibilitats... Malauradament hem de dir que encara es pateixen les conseqüències de la crisi, sovint la falta o precarietat del treball és la causa de no poder normalitzar les seves vides.

-Com ha anat creixent al llarg dels anys el projecte de les Llars del Seminari? 

Al voltant de la idea del bisbe Joan ens apleguem persones actives, creients o no, per canviar aspectes que sentim injustos i que cal i volem transformar, cadascun des del nostre projecte de vida. Una iniciativa que ens va unir i permetre treballar en equips de voluntaris i empresaris amb voluntat de col·laborar, gestant un somni fet realitat amb la inauguració a l’abril del 2015.

-Parli'ns una mica més sobre els voluntaris... 

Al voltant d’una trentena de persones voluntàries i una treballadora social contractada atenen, impulsen i gestionen tot el projecte de les Llars. Ens apleguem persones actives, creients o no, de diferents professions i edats. Una iniciativa d’Església que es va desplegar com una explosió davant la necessitat de fer alguna cosa en un moment de crisi i davant tantes situacions que ens feien pujar els colors de vergonya i protesta activa; un projecte que ens uneix i permet treballar en equips de voluntaris.

-Pel que fa als pisos que s'han reservat per a l'acollida de refugiats, quan penseu omplir-los? Què demaneu a les autoritats perquè Catalunya aculli aquestes persones?

Inicialment es va decidir reservar dos pisos per a refugiats, i des de fa mesos viuen a les Llars. En general, el que demanem és justícia social.

-Des d'una vessant més personal, què li ha aportat la seva implicació en aquest projecte? 

Personalment ha estat i és un sentit de responsabilitat de compartir allò que he rebut i que realment no em pertany, posar el meu gra de sorra per una societat més justa, equilibrada i digna per a tots.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

Agenda

Dijous, 18

CONFERÈNCIA SOBRE “ÓSCAR ROMERO I LA TEOLOGIA DELS POBRES”. Organitza: Fundació Joan Maragall. A càrrec del: cardenal Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de Sant Salvador (El Salvador). Lloc: Auditori de la Fundació Joan Maragall, c. València, 244, 1r, Barcelona. Hora: de 19 a 21 h

Dissabte, 20

150è ANIVERSARI DE LES MISSIONERES CLARETIANES A REUS. CONFERÈNCIA SOBRE “LES MISSIONERES CLARETIANES A REUS 1867-2017: UN RECORREGUT HISTÒRIC”. A càrrec de: Carmen Bernal. Lloc: Arxiu Municipal de Reus, c. Sant Antoni Maria Claret, 3, Reus. Hora: 10.30 h

Dilluns, 22

"LA DOCTRINA SOCIAL DE L'ESGLÉSIA I LA SOLUCIÓ DELS PROBLEMES SOCIALS". Parlarà: Concepció Huerta, Llicenciada en Teologia. Membre del SEDASE (Seminari de Doctrina i Acció social de l’Església) de la facultat de Teologia de Catalunya. Lloc i hora: Sala parroquial Mn. Joan Vinyeta de Vilafranca del Penedès, de 9 a 2/4 d’11 de la nit. Entrada lliure.Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.