Dimarts, 24 d'Octubre de 2017
Sant Antoni Maria Claret, bisbe
  • "Informe de violació de drets civils i polítics a Catalunya. Setembre i octubre 2017"
  • Papa Francesc: "Ciència i coneixement han de caminar junts"
  • P. Vattamattam sobre els 109 màrtirs claretians: "No estem parlant de mites, sinó de persones concretes"
  • Beatificats 109 màrtirs claretians a la Sagrada Família: "L’amor sempre venç l’odi"
  • Escrit de Mn. Armand Puig: "Persona i idees"
  • L’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona inaugura el curs acadèmic 2017-2018
  • Omella en l'Acció de Gràcies per la beatificació: "Cap dificultat o persecució pot prendre'ns l'alegria"
  • Javier Sánchez, community manager de iMision: «La xarxa té necessitat de Déu i de l'Evangeli»
  • Papa Francesc a joves: "Que ningú us robi l'alegria i la joventut que us caracteritza"
  • El Papa anuncia un Mes Missioner Extraordinari per a l'octubre del 2019

"Justícia social", la demanda de les Llars del Seminari de Lleida per acollir persones refugiades

Des de l'Agència Cristiana de Notícies Flama hem entrevistat la directora de les Llars del Seminari de Lleida, Montse Clavería (Barcelona, 1953), per saber una mica més sobre un projecte que ha aconseguit allotjar 21 famílies en risc de marginació social a l'edifici del Seminari de Lleida en desús. 

Redacció 2, 28 juliol 17

-Com va néixer el projecte de les Llars del Seminari? 

Després d’assistir a una assemblea de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca), al desembre del 2012, el bisbe Joan Piris de Lleida va decidir posar una part de l’edifici del Seminari de Lleida en desús al servei de les famílies afectades.

-En què consisteix exactament el projecte?

La  proposta del bisbe Joan consisteix a convertir una part de l’edifici del Seminari en habitatges socials. L’objectiu principal és oferir un espai (19 pisos socials en règim de cessió d’ús temporal, d’un màxim de tres anys) i espais comunitaris, amb acompanyament personalitzat i un marc de convivència perquè famílies desnonades i/o en risc d’exclusió social es puguin refer i inserir-se normalment a la societat.

-Una vegada allotjades, quin acompanyament feu a les persones que viuen al seminari? 

Es fa un acompanyament individualitzat i personalitzat de cada persona i família. És la feina específica de la treballadora social intentar treballar conjuntament i des de les vessants que necessita cadascú per complir el major objectiu, i alhora, des de la convivència i activitats conjuntes, poder adquirir eines d’habilitats socials, emocionals, culturals, professionals...

-Quanta gent heu ajudat a tenir un sostre als habitatges socials del Seminari? 

En dos anys i dos mesos, a les Llars hi han estat 21 famílies. Quatre han sortit autopromocionant-se i sense complir els tres anys de possible estada a les Llars. En l’actualitat hi viuen 17 famílies, un total de 54 persones, 30 adults i 24 menors.

-Quin és el perfil de la gent que ajudeu al Seminari? Encara arriba gent que pateix les conseqüències de la crisi?

Gent de diferents professions, edats, sensibilitats... Malauradament hem de dir que encara es pateixen les conseqüències de la crisi, sovint la falta o precarietat del treball és la causa de no poder normalitzar les seves vides.

-Com ha anat creixent al llarg dels anys el projecte de les Llars del Seminari? 

Al voltant de la idea del bisbe Joan ens apleguem persones actives, creients o no, per canviar aspectes que sentim injustos i que cal i volem transformar, cadascun des del nostre projecte de vida. Una iniciativa que ens va unir i permetre treballar en equips de voluntaris i empresaris amb voluntat de col·laborar, gestant un somni fet realitat amb la inauguració a l’abril del 2015.

-Parli'ns una mica més sobre els voluntaris... 

Al voltant d’una trentena de persones voluntàries i una treballadora social contractada atenen, impulsen i gestionen tot el projecte de les Llars. Ens apleguem persones actives, creients o no, de diferents professions i edats. Una iniciativa d’Església que es va desplegar com una explosió davant la necessitat de fer alguna cosa en un moment de crisi i davant tantes situacions que ens feien pujar els colors de vergonya i protesta activa; un projecte que ens uneix i permet treballar en equips de voluntaris.

-Pel que fa als pisos que s'han reservat per a l'acollida de refugiats, quan penseu omplir-los? Què demaneu a les autoritats perquè Catalunya aculli aquestes persones?

Inicialment es va decidir reservar dos pisos per a refugiats, i des de fa mesos viuen a les Llars. En general, el que demanem és justícia social.

-Des d'una vessant més personal, què li ha aportat la seva implicació en aquest projecte? 

Personalment ha estat i és un sentit de responsabilitat de compartir allò que he rebut i que realment no em pertany, posar el meu gra de sorra per una societat més justa, equilibrada i digna per a tots.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

Agenda

Dimarts, 24

Seminari sobre "Els fonamentalismes. Increment i amenaces". A càrrec de Jaume Botey. Organitza: Cristianisme i Justícia. Dies: 24 i 31 d’octubre i 7, 14, 21 i 28 de novembre. Lloc: c. Roger de Llúria, 13, Barcelona. Hora: de 19 a 20.30 h

Dimecres, 25

Inauguració oficial del curs 2017-2018 de l'Ateneu Universitari Sant Pacià. Lliçó inaugural sobre “In spiritu et virtute Liturgiae. De Romano Guardini a Joseph Ratzinger”. Lloc: Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: a les 10 h, celebració de l’Eucaristia; a les 11.15 h, acte acadèmic.

Dijous, 26

Inauguració del curs 2017-2018 del Seminari Major Interdiocesà de Catalunya. c/ Casp, 49, Barcelona, 20.00 h.Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.